Centrum informačních technologií FF

Přecházíme z Google Analytics na Matomo

8. 6. 2023

Bez popisku

Vážení uživatelé,

Někteří z vás již možná dostali informaci, že společnost Google chystá vypnutí služeb Universal Analytics (dále jen UA) a ponechá aktivní pouze Google Analytics 4 (dále jen GA4). V souvislosti s tím je nutné přejít na tuto novou verzi.

Jak se to dotýká uživatelů na naší fakultě?

Jestliže spravujete některý z účtů datové analytiky, sledující návštěvnost na webech FF MU, čeká vás přechod na GA4 nebo jinou platformu pro datovou analytiku. GA4 neumožňuje převod dat z UA do GA4, proto je možné při čtení dat vycházet pouze z dat, která si ze staré verze vyexportujete. Staré UA zůstane dostupné cca 2 měsíce po vypnutí služby. Poté již bude možné pracovat pouze s novými GA4, které si můžete spustit již nyní nebo bude s koncem června tato verze zapnuta automaticky.

Univerzita poskytuje vlastní analytickou službu - MATOMO

Zároveň vás ale chceme informovat o možné alternativě. Webcentrum MU v souvislosti s těmito změnami implementovalo do systému Umbraca analytiky Matomo. Jedná se o jiný systém, avšak pro většinu základních analýz vykoná velmi podobnou službu jako dosavadní Google Analytics. Výhodou je, že základní statistiky jsou k dispozici již přímo v Umbracu a v případě zájmu o podrobnější informace se můžete prokliknout do Matoma. Výhodou je taktéž uložení dat na serverech MU, není tedy třeba se obávat, že jsou data uloženy u třetí strany.

CIT FF doporučuje MATOMO

V rámci jednotnosti univerzitních systémů doporučujeme využívat Matomo, avšak v případě potřeby lze pracovat s oběma systémy. Pokud tedy z nějakého důvodu upřednostňujete Google Analytics, můžete jej používat nadále, jen se již nejedná o univerzitou upřednostňovanou variantu.

Děkujeme za pochopení.

Zajímá vás více o přechodu na Matomo? Podrobnosti popisuje Webcentrum v článku:


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.