Centrum informačních technologií FF

Digitální tabule v Microsoft Teams

12. 3. 2021

Bez popisku

Chcete do své online výuky zapojit psaní nebo kreslení na digitální tabuli?

Aplikace Microsoft Teams (dále jen MS Teams) nabízí hned několik možností, jak tento interaktivní prvek využít v rámci online výuky. Přímo v MS Teams najdete dvě integrované aplikace, které můžete využít pro psaní textu a kreslení.

První aplikací je Microsoft Whiteboard. Jde o interaktivní tabuli, do které můžete kreslit a vkládat text a lístečky. Tabuli můžete spustit v rámci schůzky nebo ji přidat do týmu jako kartu. Tabuli můžete rychle přepínat mezi režimem prohlížení a úprav a následně ji uložit jako obrázek.

Bez popisku

Druhou aplikací je Poznámkový blok předmětu, který je součásti každé třídy vytvořené v MS Teams. Po prvním kliknutí na příslušnou kartu se otevře průvodce, pomocí kterého nastavíte výchozí oddíly a funkce poznámkového bloku. V poznámkovém bloku se následně vytvoří několik samostatných sekcí, které uvidí všichni členové třídy. Každý člen navíc získá svůj vlastní oddíl přístupný pouze jemu a vyučujícímu (vlastníkovi třídy). Na samotné stránky je následně možné vkládat text, obrázky, audio, video a řadu dalších multimediálních prvků. Stránky můžete využít také pro psaní a kreslení. Stačí přepnout na kartu Kreslení a vybrat požadovaný nástroj.

Bez popisku

Nejlépe se s těmito aplikacemi pracuje, pokud máte k dispozici zařízení s dotykovým rozhraním nebo dotykovým displejem. Nemusí se však jednat pouze o obrazovku vašeho počítače nebo notebooku. Jedním z řešení může být například grafický tablet, který k počítači jednoduše připojíte přes USB port (stejně jako myš nebo klávesnici). Pokročilejším řešením může být také iPad nebo chytrý telefon. V tomto případě budete jednotlivé aplikace spouštět přímo v zařízení. Chytrý telefon nebo iPad můžete navíc přidat do Teams schůzky jako sekundární zařízení a sdílet obsah jeho obrazovky.

Pokud máte o takové zařízení zájem, v kanceláři e-learningu vám rádi zapůjčíme iPad mini nebo Lenovo Tablet s operačním systémem Android. Termín pro výpůjčku tabletu si můžete vybrat v rezervačním kalendáři na adrese https://is.muni.cz/go/rezervaceCITFF-tablety.

Otestovali jsme také dva grafické tablety od společnosti Wacom (model One a model Intuos Pro) Práci s těmito zařízeními i s jednotlivými aplikacemi vám rádi vysvětlíme v rámci online konzultace. Vhodný termín si můžete vybrat v rezervačním kalendáři na adrese https://is.muni.cz/go/CITFF-O365konzultace.

Návody k jednotlivým scénářům:

Aplikace Whiteboard na kartě kanálu

1
Pro přidání whiteboardu do týmu klikněte na ikonku „+“. 

2
Ve zobrazeném okně vyberte aplikaci Whiteboard. Pokud aplikaci nevidíte, zadejte její název do vyhledávání.

3
Pojmenujte novou tabuli a klikněte na tlačítko „Uložit“.

4
Nová tabule se zobrazí jako jedna z karet kanálu. Tabuli si můžete zvětšit kliknutím na příslušnou ikonku v pravém horním rohu. Vedle tabule si můžete otevřít také textový chat. 

5
V nastavení můžete tabuli stáhnout jako obrázek a určit, zda můžete na tabuli přispívat jen vy nebo i studenti.

Aplikace Whiteboard v Teams videokonferenci

1
Aplikaci Whiteboard spustíte prostřednictvím ikonky sdílení.

2
Před zpřístupněním samotného Whiteboardu si můžete určit, zda budou mít studenti právo k úpravám.

3
Oprávnění můžete dodatečně změnit i během používání Whiteboardu, kliknutím na ikonku nastavení vpravo nahoře. Sdílení tabule ukončíte kliknutím na tlačítko „Ukončit prezentaci“.

Tabule v poznámkovém bloku předmětu

1
Pro vytvoření poznámkového bloku předmětu klikněte v týmu na příslušnou kartu a následně na tlačítko „Nastavit onenotový poznámkový blok předmětu“ kde vyberete možnost „Prázdný poznámkový blok“.

2
V otevřeném okně se vám zobrazí přehled základních funkcí poznámkového bloku. Klikněte na tlačítko „Další“.

3
V otevřeném okně můžete upravit výchozí sekce, které se přidělí každému studentovi. Následně klikněte na tlačítko „Vytvořit“.

4
Vytvoření poznámkového bloku může zabrat i několik minut (záleží zejména na počtu zapsaných studentů). K poznámkovému bloku můžete následně přistupovat přes příslušnou kartu v kanálu týmu. Jednotlivé sekce si můžete zobrazit kliknutím na ikonku v pravém horním rohu (viz snímek).

5
V každé sekci můžete následně vytvářet nové stránky a vkládat do nich potřebný obsah. Nástroje pro kreslení a psaní textu zpřístupníte kliknutím na možnost „Kreslení“. Stránku se kterou budete pracovat si můžete zvětšit skrytím jednotlivých sekcí (ikonka nalevo) nebo pomocí ikonky v pravém horním rohu (viz snímek).


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.