Centrum informačních technologií FF

Phishingová kampaň červen 2019

Uživatelé poštovního serveru FF MU jsou adresáty vlny podvodných e-mailů lákajících hesla k fakultní poště.

13. 6. 2019 Daniel Mikšík

Na fakultu dorazilo v pátek 7. 6. 2019 velké množství podvodných zpráv s níže uvedeným zněním – všimněte si prosím pochybné adresy odesilatele a pochybného URL v patičce mailu. Především však je zpráva nedůvěryhodná proto, že žádný správce pošty vám jako první a poslední zprávu nepošle výhrůžku, že pokud něco neuděláte do 24 hod., zruší Vám účet.

Kliknutí na odkaz vede na stránku, kde máte zadat přístupové údaje k poště – stránka není úplně nezdařilá, ale zároveň je stále dobře rozpoznatelné, že nejde o oficiální web MU.

Platí jednoduchá pravidla (jako vždy):

  1. na e-mail nereagujte,
  2. dejte nám zprávu,
  3. a pak ho smažte.

Ve čtvrtek 13. 6. 2019 přišly další zprávy prakticky identického znění, tentokrát odesílané zdánlivě z důvěryhodných adres [jmeno]@phil.muni.cz. Ani na tyto dopisy prosím nijak nereagujte.

O incidentu jsme hned v pátek 7. 6. 2019, 20 minut po přijetí prvních podvodných zpráv, informovali v novinkách CIT – prosíme všechny zaměstnance FF, aby do tohoto informačního kanálu aspoň jednou vstoupili, stali se členy skupiny CIT FF – pro studenty a zaměstnance a přihlásili se k odběru zpráv e-mailem. Děkujeme.


 

 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.