Centrum informačních technologií FF

Doporučení k online publikování článků/časopisů

5. 9. 2022

Bez popisku

Při publikování článků či celých časopisů je důležité dávat si pozor na formální nedostatky, které jsou mnohdy opomíjené, navzdory tomu, že jsou velmi důležité. Jaké detaily neopomenout?

1. Při citování článků uvádět i trvalé odkazy (DOI nebo handle)

Když digitální článek citujete, neměli byste zapomínat uvádět i trvalé odkazy. DOI nebo handle je unikátní identifikátor, který je trvalý (narozdíl od URL adresy, kde je riziko změny), proto je důležité jej v citaci uvést.

2. Citované odkazy vedou přímo na zdroj (např. ne vyhledávání v Google)

Při citování digitálního zdroje je důležité dbát na to, aby odkaz vedl skutečně na zdrojový text a nikoliv jen výsledek vyhledávání v Googlu. Může se například stát, že při hledání narazíme na zdroj, který bude mít URL adresu Google vyhledávače, protože se jednalo o náhled v Googlu, tudíž URL adresa odkazuje pouze na něj a nikoliv na cílový zdroj.

3. Reference uvádět v latince (požadavek mezinárodních databází)

Z důvodu uvádění zdrojů v mezinárodních databázích je důležité, aby byly reference psány latinkou. Pokud by autor (či redakce) trval na zápisu názvů děl i v původním jazyce, je možné tuto citaci zapsat v nelatinkovém písmu. V tom případě doporučujeme uvádět souběžně také transliterovaný přepis latinkou a jednu z variant vložit do závorky. 

4. Licence uvádět u každého článku

Každý článek by měl zahrnovat informace o licencích, aby bylo možné identifikovat, jak s textem nakládat. To je užitečné kupříkladu ve chvíli, kdy si někdo text uloží do počítače a v budoucnu se k souboru vrátí – když bude v souboru uvedena informace o licenci, bude autor vědět, zda může text nahrávat na jiné veřejné úložiště nebo nikoliv. Informace o licenci by zároveň měla být uvedena i na webu, kde je článek k dispozici a v metadatech PDF souboru.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.