CIT FF  |  IT služby pro zaměstnance FF  |  Archiv newsletteru  |  9. 6. 2022, 17:26  |  English

Novinky z CITu – technologie, služby, školení

Líbí se vám náš newsletter? Pošlete ho svým kolegům. Přihlásit se k odběru mohou na našem webu.
Would you prefer english version of this newsletter? Subscribe via the english site.

Národní plán obnovy MU – Rozvoj v oblasti distanční výuky, online výuky a blended learning

V nadcházejících měsících připravujeme několik projektů financovaných z Národního plánu obnovy. Projekty by měly zahrnovat vedle podpory vyučujících v oblasti využití informačních technologií ve výuce také řadu workshopů a minikonferenci. Více informací o projektech naleznete v článku:

Číst více

Naučte se pracovat s technikou virtuální a rozšířené reality

V červnu se uskuteční další dva workshopy k používání zařízení pro virtuální a rozšířenou realitu. Díky těmto technologiím si vyzkoušíte například 3D kreslení, vytváření prostorových myšlenkových map a mnohé další. Workshop se uskuteční v Makerspace Ústřední knihovny FF MU ve spolupráci s Centrem Informačních technologií FF MU jako součást projektu NPO MUNI 3.2.1 SC A2 – Rozvoj v oblasti distanční výuky, online výuky a blended learning.

1. Termín 2. Termín

Školení O365 pokračují

Do konce června se uskuteční ještě několik školení, během nichž se zájemci naučí základy práce s programy Office 365. Nenechte si tuto příležitost uniknout a zúčastněte se jednoho z nich. Školení jsou naplánována na každý čtvrtek od 9:00 do 10:00 a zúčastnit se můžete prezenčně i online.

Zjistit více

Převod kurzů v ELFu do nové instalace

Před zahájením podzimního semestru 2022 nás opět čeká převod kurzů do nové instalace ELFu (Moodle). Nová instalace bude zpřístupněna přibližně od poloviny letních prázdnin, důležité termíny budou uživatelům oznámeny s předstihem. Nová instalace obsahuje drobné změny, o kterých se více dočtete v článku na webu. Podrobnější informace budeme zveřejňovat v následujícím období.

Číst více
 

Eduroam: změna přihlášení

Připomínáme, že došlo ke změnám konfigurace sítě Eduroam a VPN. Jestliže máte s připojením k síti problémy, zkuste síť nejprve smazat ze seznamu známých sítí a připojit se znova. Pokud tento postup problém nevyřeší, postupujte podle návodů na webu it.muni.cz.

Přejít na návody

Vypínejte počítače i projektory po skončení výuky

Prosíme, abyste po ukončení výuky v učebně vždy vypnuli počítač (popřípadě i projektor, pokud je zapnutý). Technika se tak méně opotřebovává a zároveň tím snížíte spotřebu energie.

Děkujeme.

 

Nearpod – co to je a jak získat premium licenci?

Nearpod je online nástroj pro tvorbu prezentací, který přesahuje možnosti známějších programů (např. PowerPoint). Jestliže chcete dát svým prezentacím větší jiskru, je Nearpod určený právě vám. Zaměstnanci FF MU mají navíc možnost zdarma získat premium licenci, která umožňuje používání ještě širší škály funkcí.

Číst více

Funkce MS Teams, o kterých jste možná nevěděli

Ať už jste student nebo zaměstnanec, mohou se vám hodit tipy na méně známé funkce MS Teams. Přestože o nich totiž mnoho uživatelů neví, mohou být velmi užitečné, a tak vám je kolegové z ÚVT shrnuli do přehledného článku.

Číst více
 

Digitalizujte materiály levně a přímo na FF

I nadále můžete využívat digitalizačních služeb CIT. Naši pracovníci jsou rychlí, milí a cena za službu je pro uživatele z FF MU (ale i z jiných fakult MU) výhodnější než u externích dodavatelů. Studijní či výzkumné materiály tak můžete poměrně snadno převést do digitální podoby přímo na naší fakultě.

Číst více

Pokud připravujete digitální platformu k výzkumu, využijte naše konzultace

Jestliže připravujete digitální sbírku, archiv, databázi nebo jinou platformu pro výzkum, rádi se s vámi setkáme a budeme se detailně věnovat vašim potřebám. Nabízíme také sedmero obecných doporučení, která jsou dostupná na níže přiloženém odkaze.

Zjistit více

Zobrazujte své články na webu Digital Humanities a zvyšte tak dosah svých textů

Cílem webových stránek Digital Humanities je shromažďovat zajímavé projekty a aktivity týkající se digitálních humanitních věd a upozorňovat na ty nejzajímavější z nich. Pokud na svém webu využívajícím systém Umbraco pracujete s modulem událostí, můžete je prostřednictvím několika kliknutí přeposlat k nám na web. Mimoto nabízíme i možnost psát a publikovat popularizační články přímo na našem webu. Uvedená spolupráce by fungovala tak, že jeden zástupce vašeho pracoviště bude mít přístup do článků na našem webu. V případě zájmu nás kontaktujte na lindat-clariah@phil.muni.cz.

Historie CIT: Digitální – význam slova v roce 1986

V tomto vydání newsletteru zabrouzdáme trochu mimo naše pracoviště, avšak stále zůstaneme v digitálním světě. Právě slovo digitální jsme totiž vybrali jako zajímavost z naší historie, protože jsme v prosincovém vydání časopisu Věda a život z roku 1986 narazili na podrobný rozbor původu tohoto slova, které si již dnes automaticky spojujeme s moderními technologiemi. Přemýšleli jste však někdy, jaký je význam slova digitální z hlediska českého jazyka?

Narazili jste na technický problém anebo potřebujete s něčím poradit? Požadavky na služby CIT zadávejte prosím přes web na adrese go.phil.muni.cz/pozadavek.

Odkaz  Odebírat newsletter Odkaz  Kontaktovat CIT

© 2024
Masarykova univerzita