CIT FF  |  IT služby pro zaměstnance FF  |  Archiv newsletteru  |  27. 12. 2023, 0:17  |  English

Novinky z CITu – technologie, služby, školení

Newsletter CIT 4/2023: Půjčování VR headsetů, nová Digitální knihovna a Veselé Vánoce!

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přejeme vám příjemné prožití vánočních svátků a mnoho úspěchů v roce 2024.

Jedním z nejvýraznějších témat právě končícího roku byla umělá inteligence, a tak jsme zkusili s její pomocí vygenerovat fotografii fakulty ve vánočním stylu (obrázek vpravo). Výsledek není špatný, avšak jak můžete vidět, AI přestavěla i budovu fakulty k obrazu svému. :)

 

Nová služba půjčování VR headsetů

Tento rok jsme do nabídky služeb přidali možnost vypůjčení zařízení VR. V nabídce máme headsety Meta Quest 2, které můžete použít pro účely výuky. Headsety budou mít vždy připravenou sadu aplikací, jež mohou využití VR ve vzdělávání usnadnit. Případné zájemce můžeme v práci se zařízením i zaškolit. Rezervaci lze provést na stránce služby.

Číst více

Spustili jsme novou verzi Digitální knihovny

Představili jsme novou Digitální knihovnu FF MU, která je nově integrována do infrastruktury Digitalia MUNI ARTS. Změnil se nejen vizuál, ale i struktura obsahu a byly přidány některé nové funkce. Knihovnu i nadále naleznete na digilib.phil.muni.cz.

Zobrazit Digitální knihovnu

Uskutečnil se druhý ročník konference E-learning v praxi

V polovině listopadu jsme uspořádali druhý ročník konference E-learning v praxi, která se zaměřovala na témata jako využití technologií ve výuce nebo právní otázky týkající se této oblasti. Událost byla zakončena panelovou diskusí o umělé inteligenci (AI), kde diskutujícími byli Klára Jelínková, Lenka Axlerová, Josef Krob, a Petr Koubský. Záznam si můžete přehrát již nyní ve službě MS Stream.

Přehrát záznam

Jak na vizualizaci dat

Chtěli byste pracovat s vizualizacemi dat, ale nevíte, jak na to nebo jaké nástroje jsou aktuálně dostupné? Připravili jsme článek, který popisuje nejrůznější formy datových vizualizací včetně těch, jež využívají moderní technologie nebo například 3D grafiku. Přečtěte si o těchto metodách více na našem webu a nechte se jimi inspirovat ke zlepšení prezentace vašich výzkumných dat.

Číst více

Výpadek nahrávání streamů do Medialu

Na konci listopadu nastal problém se streamováním z učeben pomocí systému Medial. S dodavatelem systému řešíme možné opravy, avšak zatím problém stále přetrvává, proto prosíme o trpělivost. Na nápravě intenzivně pracujeme a omlouváme se za vzniklé komplikace.

Návody pro komponenty v Umbracu

Jestliže tvoříte web v systému Umbraco a nevíte si rady s určitou komponentou, mohl by vám pomoci některý z textů připravených Webcentrem ÚVT MU. Najdete zde návody pro většinu nejpoužívanějších elementů, což vám může výrazně usnadnit a urychlit práci, pokud se s tímto systémem teprve seznamujete.

Číst více
 

Online vzdělávací kurz k O365 zdarma

Kolegové z ÚVT připravili online vzdělávací kurz k nástrojům O365, který vás provede základními nástroji kancelářského balíku O365 (Teams, Outlook, OneDrive) a ukáže vám, jak s nimi pracovat. Kurz je zdarma a je možné jej absolvovat přímo na webu bez nutnosti registrace.

Zobrazit kurz

Varování před phishingem

Začátkem prosince se opět vyskytlo vyšší množství phishingových zpráv. Na webu CSIRT MU se dočtete podrobnosti a dozvíte se, jak podobné zprávy rozpoznat a jak s nimi naložit.

Číst více
 

Problémy se zabezpečenými účty

Zabezpečené testování v učebnách se aktuálně potýká s technickými potížemi. V některých případech se tyto problémy projevují tím, že brání studentům ve spuštění požadovaného testu v ELFu. Na nápravě pracujeme, přičemž služba bude opět bezproblémová zřejmě začátkem příštího roku. Pokud však budete používat zabezpečené testování dříve, doporučujeme provést několik změn nastavení, čímž problému předejdete. Podrobně o nastavení se dočtete v článku na webu.

Číst více

Historie CIT: Katalog knihovny na FF MU

V roce 2002 došlo k významným inovacím v oblasti knihovních katalogů. MU tehdy plošně nasadila systém Aleph, který byl následně využíván až do roku 2019. Stejný systém používala i řada jiných českých univerzit, a uživatelé se tak nemuseli učit zacházet neustále s jiným prostředím. Aktuálně používají knihovny MU již vlastní univerzitní katalog, který nabízí především modernější prostředí, ale i další výhody. Podrobněji si o začátcích Alephu můžete přečíst ve zpravodaji ÚVT z roku 2002.

Číst více

Narazili jste na technický problém anebo potřebujete s něčím poradit? Požadavky na služby CIT zadávejte prosím přes web na adrese go.phil.muni.cz/pozadavek.

Odkaz  Odebírat newsletter Odkaz  Kontaktovat CIT

© 2024
Masarykova univerzita