CIT FF  |  IT služby pro zaměstnance FF  |  Archiv newsletteru  |  20. 12. 2022, 14:11  |  English

Novinky z CITu – technologie, služby, školení

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

předkládáme vám poslední letošní newsletter CIT. Vybrali jsme do něj jako obvykle zprávy o některých minulých i nastávajících aktivitách našeho pracoviště s vírou, že pro vás mohou být informativní nebo inspirativní.

Konec roku je náročné období (uzávěrky, výkazy, výsledovky) – únavě a zahlcení provozem čelíme mimo jiné sbírkou na palivové dříví pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Do sbírky se můžete zapojit až do svátku Tří králů, když ponesete svůj počítač kvůli servisu na naše pracoviště ve 3. NP budovy B1.

 

Proti rezignaci na závady a nedostatky techniky v naší správě vám doporučujeme jednoduchý lék: pošlete nám o problému krátkou zprávu na cit@phil.muni.cz a my jej vyřešíme, nebo to aspoň zkusíme. :)

Dobrý konec roku 2022 vám i nám přeje
Daniel Mikšík a celé Centrum informačních technologií FF MU

Letošní změny v e-mailových schránkách

Velkou změnou v letošním roce prošly e-mailové schránky našich uživatelů. Navenek sice působí stejně (zůstala zachována adresa @phil.muni.cz), avšak jádro je odlišné. Se všemi schránkami jsme postupně přešli z fakultních serverů na O365.

V souvislosti s tím odpadla potřeba používání programu Webmail, který byl určen pro správu pošty. Odkaz na program jsme proto odstranili ze všech patiček webů pracovišť. Pokud preferujete pro čtení a odesílání pošty použití internetového prohlížeče, můžete namísto Webmailu využívat online verzi Outlooku.

Jak zabránit přijímání relevantních e-mailů do spamu

Stává se vám, že některé e-maily určené vám skončí ve složce spam, přestože se nejedná o nevyžádanou poštu? V Centru informačních technologií jsme připravili několik doporučení, jak tento problém minimalizovat. Pro centrálně spravované počítače (např. v kancelářích a pracovnách) jsme již vše potřebné nastavili dálkově, vašich vlastních PC musíte změnu nastavení v Outlooku provést sami. Více o tématu si přečtete v našem článku.

Číst více

Aktivity v rámci Národního plánu obnovy

V tomto roce jsme spustili aktivity financované z Národního plánu obnovy. Projekt nazvaný Rozvoj v oblasti distanční výuky, online výuky a blended learning zahrnuje Stipendijní program na podporu využití technologií ve výuce a Program 0,1, dále možnost financování asistentů ve výuce a uspořádání konference zaměřené na e-learning. Pořádali jsme taktéž řadu workshopů a setkání zaměřených na e-learning. Mohli jste tak navštívit: ​​

  • seminář věnovaný tvorbě studijních materiálů v e-learningu
  • setkání zacílené na (ne)plnění úkolů v e-learningu
  • úvodní setkání k hospitacím v hybridní a online výuce
  • právní problematika a autorské právo v online výuce a e-learningu
  • workshop práce s mobilními a aktivizační nástroji MS Office 365

Více naleznete na webu NPO.

Číst více

Interní konference Kanceláře e-learningu CIT FF

Na konci listopadu jsme uspořádali naši první interní konferenci Kanceláře e-learningu, jejíž účastníci se mohli dozvědět například o tom, jak kolegové pracují s nástroji Padlet, Nearpod nebo Socrative. Nechyběla ani ukázka univerzitního KvIS. Dále byla na programu prezentace projektů, které získaly podporu ve Stipendijním programu na podporu technologií ve výuce,také jsme představili ostatní činnosti Kanceláře e-learningu.

Číst více
 

Uspořádali jsme další ročník konference Digitální data perspektivou humanitního vědce

29. 11. 2022 se uskutečnil již třetí ročník naší online konference Digitální data perspektivou humanitního vědce. Součástí akce byl tentokrát i praktický workshop, kde se účastníci učili pracovat s konkrétním nástrojem. Jestliže jste se nemohli zúčastnit, můžete si přehrát záznamy přednášek, které jsou dostupné ve fakultní knihovně Medial. Konkrétní odkazy najdete v přiloženém článku.

Číst více

Připravujete digitální sbírku, archiv, databázi nebo jinou platformu pro výzkum a přemýšlíte o jednotlivých krocích, přístupech a problémech?

Pokud připravujete projekt, jehož výstupem je online databáze, webové rozhraní s výzkumnými daty apod., pak máte možnost využít konzultací týmu fakultní infrastruktury Digitalia MUNI ARTS. A nejenom v tomto případě! Poradit vám můžeme i v mnoha dalších oblastech souvisejících s výzkumem.

Konzultace

Doporučení CIT FF: Plánujete kupovat PC pro vaše pracoviště? Máme pro vás doporučení.

Námi doporučený počítač Lenovo ThinkCentre M75 q Gen 2 + TIO4 LCD 23,8“ je levnější než PC s monitorem, má zabudovanou kameru s mikrofonem a je úspornější. Proto jej považujeme za vhodnou volbu pro vaše pracoviště. Pokud však máte dojem, že pro vás není vyhovující, můžete se s námi poradit o nákupu prostřednictvím konzultace, kde s vámi probereme vše, co od zařízení očekáváte, a dle toho můžeme doporučit jiné.

Číst více
 

Spustili jsme přihlašování do Stipendijního programu na podporu využití technologií ve výuce a Programu 0,1

Od prosince 2022 jsme spustili další kolo stipendijního programu, jehož účelem je podpořit využívání technologií ve výuce. Kromě toho je možné se přihlašovat i do Programu 0,1 – ten umožňuje využít finanční podporu z projektu v rámci Národního plánu podpory pro zaměstnance nebo asistenta, který tvoří e-learningové studijní materiály (tj. 0,1 úvazek bude věnovat právě této činnosti).

Číst více

Historie CIT: Malá síť v malé pracovně LVT

Letos uběhlo 30 let od chvíle, kdy jsme na fakultě začali tvořit počítačovou síť. Stalo se tak v prosinci 1992, kdy se v LVT buduje (za použití strukturované kabeláže!) malá počítačová síť, ve které je zapojeno celkem 6 počítačů v takzvané malé pracovně. Dále jsou koaxiálním kabelem připojeny dva počítače v Kabinetu češtiny a jeden na zahraničním oddělení děkanátu. Rychlost v celém segmentu vnitřní sítě je 10 megabitů za sekundu.

Na fakultě vznikla i digitální telefonní ústředna, která byla připojená k poštovnímu serveru, což umožňovalo několika desítkám uživatelů, aby se připojili k serveru dálkově, tedy bez jejich nutné přítomnosti v LVT. Stinnou stránkou, kterou se podařilo objevit až po čase, bylo to, že při jakémkoliv problému v ústředně bylo nutné zařízení resetovat. Reset však způsobil přerušení všech datových toků a aktivních telefonních hovorů, což uživatelé samozřejmě nesli s nelibostí.

Přečtěte si více o historii sítí FF na našem webu.

Číst více

Narazili jste na technický problém anebo potřebujete s něčím poradit? Požadavky na služby CIT zadávejte prosím přes web na adrese go.phil.muni.cz/pozadavek.

Odkaz  Odebírat newsletter Odkaz  Kontaktovat CIT

© 2024
Masarykova univerzita