CIT FF  |  IT služby pro zaměstnance FF  |  Archiv newsletteru  |  22. 9. 2023, 12:56  |  English

Novinky z CITu – technologie, služby, školení

Newsletter CIT 3/2023: Nové počítače v budovách G a J, vypnutí TS Relay, výsledky hodnocení učeben a další

Výměna učitelských počítačů v budovách G a J

V učebnách budov G a J jsme vyměnili všechny učitelské počítače. Cílem výměny je zvýšit výkon, rychlost a snížit výpadky projekce. Nové počítače ovšem již nedisponují DVD mechanikou, proto v případě nutnosti projekce z CD nebo DVD prosím kontaktujte CIT.

Automatické přidání zaměstnanců a doktorských studentů FF do týmu uživatelské podpory Microsoft Office 365 

Již delší dobu v MS Teams existuje fakultní tým uživatelské podpory k Microsoft Office 365, kde pravidelně informujeme o novinkách v Office 365 a řešíme uživatelské dotazy. Aby vám neunikly žádné důležité aktualizace a změny, začali jsme od 11. 9. přidávat do týmu automaticky všechny zaměstnance a doktorské studenty naší fakulty. Zároveň připomínáme, že na fakultě máme zřízený web se základními informacemi a návody k využívání nejdůležitějších aplikací Office 365. Na webu najdete i odkaz na zmíněný tým uživatelské podpory.

Přejít na web

Workshop k H5P v ELFu

Přemýšlíte, jak udělat výuku zajímavější, interaktivnější a pro studenty celkově atraktivnější? Jak je zapojit do online výuky? Jak efektivněji vytvořit online materiály k samostudiu? Modul H5P otevírá spoustu nových možností, jak výuku zefektivnit, a tak pořádáme 27. 9. od 14:00 workshop, kde se s ním naučíte pracovat. Podrobnosti o workshopu popisujeme v článku na webu.

Číst více

Uzávěrka programu Asistenti do výuky

Blíží se uzávěrka přihlašování do programu asistenti ve výuce. Přihlášky můžete posílat do 29. 9. 2023, a získat tak podporu při řešení technických otázek výuky (především při vyučovací hodině). V rámci programu nabízíme prostředky pro finanční odměnu studentům, kteří v průběhu výuky asistují vyučujícím, a to jak při prezenční, tak i hybridní, distanční či online výuce.

Podrobnosti o programu včetně přihlašovacího formuláře najdete na webu.

Číst více

Novinky v ELFu 2023/2024

Nová verze ELFu pro akademický rok 2023/2024 využívá vyšší verzi systému Moodle, což přináší několik změn a vylepšení. Abyste předem věděli, s jakými změnami počítat, shrnuli jsme ty nejzásadnější z nich do článku v ELFu.

Číst více
 

Hodnocení učeben

Na podzim 2022 proběhlo díky podpoře NPO šetření mezi vyučujícími, v jehož rámci jsme zjišťovali jejich zkušenosti s učebnami na FF MU. Dozvěděli jsme se tak, co učitelům v našich učebnách chybí, zda jsou spokojeni s aktuálním vybavením atp.

Podrobnosti o výsledcích našeho průzkumu si přečtěte na webu.

Číst více

Vypnutí TS Relay

V průběhu srpnové odstávky Medialu došlo i k vypnutí serverů programu TS Relay. Vzhledem ke zrušení podpory ze strany tvůrců programu, jeho technickému zastarání a malé využívanosti na naší fakultě jsme se rozhodli provoz tohoto programu již neobnovovat. V případě potřeby nahrávání obrazovky při výuce lze využít záznam schůzky v MS Teams. Pokud máte TS Relay nainstalovaný, lze jej používat i nadále, avšak není již možné automaticky nahrávat videa do Medialu a přihlašovat se pod univerzitním účtem.

 

Půjčování tabletů

Vyučujete na FF MU a chcete své lekce obohatit mobilními technologiemi? Rádi vám zapůjčíme tablety s aplikacemi, které jsou pro tyto účely vhodné. Tablety k zapůjčení jsou k dispozici také studujícím na FF MU. Veškeré podrobnosti najdete na našem webu.

Číst více

Tým o AI pro zaměstnance

Jelikož na fakultě zatím chybělo jednotné sdílené místo pro předávání informací a zkušeností s využíváním AI, založili jsme celofakultní tým v MS Teams, který bude k těmto účelům sloužit. V tuto chvíli půjde především o místo pro volnou diskusi přístupnou všem potenciálním zájemcům (akademikům, doktorským studentům a zaměstnancům servisních pracovišť). Od 11. 9. do týmu automaticky přidáváme všechny zaměstnance a doktorské studenty naší fakulty.

Zobrazit tým

Historie CIT: Přednášení na dálku v roce 2003

Dnes se nebudeme vracet přímo do historie CIT, ale ke kolegům na ÚVT, protože i tam lze občas najít zajímavosti z minulosti IT prostředí na MU. V archivu jsme narazili na zajímavý článek popisující začátky přednášek na dálku na MU. Dnes lze díky modernějším technologiím tyto postupy aplikovat pomocí několika kliknutí myší, ale před 20 lety taková přednáška vyžadovala poměrně rozsáhlé přípravy. Jak tedy začínaly dálkové přednášky, které už dnes tvoří v některých studijních programech nedílnou součást výuky?

Číst více

Narazili jste na technický problém anebo potřebujete s něčím poradit? Požadavky na služby CIT zadávejte prosím přes web na adrese go.phil.muni.cz/pozadavek.

Odkaz  Odebírat newsletter Odkaz  Kontaktovat CIT

© 2024
Masarykova univerzita