CIT FF  |  IT služby pro zaměstnance FF  |  Archiv newsletteru  |  21. 6. 2023, 13:33  |  English

Novinky z CITu – technologie, služby, školení

Newsletter CIT 2/2023: Nový nástroj pro webovou analytiku, AI ve výuce, změny zkouškových účtů a další

AI využití ve výuce – setkání ke sdílení zkušeností

V září plánujeme uspořádat setkání, které bude zaměřeno na téma využití umělé inteligence (AI) ve výuce. Předvedeme si konkrétní příklady využití těchto technologií a zároveň se inspirujeme od svých kolegů. Pokud máte zájem o bližší informace, přihlaste se přes formulář níže.

Číst více

Změny ve webové analytice, Google Analytics a Matomo v Umbracu

Weby využívající systém Umbraco nově umožňují sledování webových analytik přímo v systému. Webcentrum pro tuto funkci použilo nástroj Matomo, který na rozdíl od doposud používaných Google Analytics umožňuje ukládání získaných dat na univerzitním serveru a přináší i několik dalších výhod. Detaily pro vás rozepisujeme v článku.

Číst více

Přihlaste své téma na konferenci o digitálních humanitních vědách

Sběr témat na konferenci Digitální data perspektivou humanitního vědce je otevřen do 26. června 2023. Jestliže ve svém výzkumu pracujete s digitálními nástroji a rádi byste své zkušenosti sdíleli s dalšími badateli, může být tohle ta správná příležitost pro prezentaci.

Více informací

Změna názvů zkouškových účtů v ELFu

Změnili jsme nastavení v zabezpečených uživatelských účtech – při testování studentů pomocí těchto účtů je tedy nutné používat nové přihlašovací údaje. Podrobnosti se dočtete v sekci Zabezpečení zkoušek.

Číst více

Odstávka a aktualizace Medialu v srpnu 2023

Upozorňujeme na nedostupnost služby Medial v srpnu 2023 z důvodu plánovaných oprav a aktualizace systému. V tomto měsíci nebude možné:

  • nahrávat do Medialu nová videa,
  • přehrávat již existující videa (ani pokud jsou přehrávány v jiných systémech, v nichž je Medial zdrojem, např. v ELFu),
  • nahrávat záznamy z učeben ani streamovat.

Berte prosím tento výpadek v potaz. V případě, že budete potřebovat využít videa během srpna, je nutné použít vhodnou alternativu. V případě nutnosti nahrávání v učebnách během tohoto období kontaktujte elf@phil.muni.cz a domluvíme se na dalším postupu.

Děkujeme za pochopení.

Sběr přihlášek do Stipendijních programů

Stále je otevřené přihlašování do stipendijních programů, které nabízíme v rámci NPO. Jedná se o Program pro podporu využití technologií ve výuce, dále Program asistenti ve výuce a Program 0,1.

Podrobnosti o programech a důležité termíny naleznete na webu.

Číst více

Nový životní cyklus ELFu

Stejně jako v minulých letech i letos nás čeká pro příští akademický rok přechod na novou instalaci ELFu. Instalace bude zprovozněna na přelomu července a srpna – od té chvíle ji budete moci využívat a převádět tam své kurzy. Pokud však potřebujete na kurzu pracovat již nyní, můžete začít ve stávajícím prostředí a poté jej pouze převést do nového (jako každý rok). Bližší informace najdete v přiloženém článku.

Číst více

Jak rozpoznat phishing?

Víte, jak rozpoznat podvodný e-mail? Útoky kyberzločinců jsou stále sofistikovanější, a je proto důležité zůstávat v obraze. CSIRT-MU připravil článek s několika základními tipy, jež vám napoví, jak phishing rozpoznávat. Mnohdy se totiž útočníci vydávají například i za pracovníka univerzity.

Číst více

Změna v nastavení sdílení dokumentů

V nástrojích O365 pro správu dokumentů se změnilo nastavení sdílení souborů. Defaultně je nyní u všech nastaveno sdílení pouze pro konkrétní uživatele, proto je nutné při posílání dokumentu počítat s tím, že musíte soubor buď nasdílet konkrétní osobě, nebo změnit nastavení souboru plošně. Důvodem je větší bezpečnost souborů, protože původní nastavení představovalo vyšší riziko úniku citlivých dat.

Číst více

Nedostupnost internetu 14. července v budově K a L

Upozorňujeme, že 14. července bude v budovách K a L celý den nedostupné internetové připojení. Výpadek se týká bezdrátového i drátového připojení.

Omlouváme se za komplikace a děkujeme za pochopení.

Historie CIT: Pokusy s AI – kolorované fotky z minulosti

Do tohoto vydání historie CIT jsme se rozhodli začlenit něco speciálního. Jelikož světem hýbe téma umělé inteligence, zkusili jsme ji využít ke kolorování našich archivních fotek. Výsledek vypadá poměrně dobře (posuďte sami na fotografiích dole). Původně jsme zkoušeli i tzv. upscaling, který měl fotografie zvětšit, ale výsledky ještě nedosahovaly očekávaných kvalit, takže to si ukážeme až někdy příště. :)

Pro kolorování jsme použili nástroj Palette.fm.

Narazili jste na technický problém anebo potřebujete s něčím poradit? Požadavky na služby CIT zadávejte prosím přes web na adrese go.phil.muni.cz/pozadavek.

Odkaz  Odebírat newsletter Odkaz  Kontaktovat CIT

© 2024
Masarykova univerzita