CIT FF  |  IT služby pro zaměstnance FF  |  Archiv newsletteru  |  10. 12. 2021, 12:00

Novinky z CITu – technologie, služby, školení

CIT FF přeje veselé Vánoce

Konec roku se opět blíží, a tak za CIT přejeme pěkné prožití vánočních svátků a vše nejlepší do nového roku. Podobně jako v roce minulém, také letos museli někteří vyučující své předměty učit online formou nebo hybridně. Proto jsme se snažili i nadále nabízet v tomto směru podporu, kterou můžete pro tyto účely využít – průběžně organizujeme workshopy související s online výukou, aktualizujeme web Online výuka a udržujeme seznam doporučené techniky. Na tato i mnohá další témata jsme se zaměřili v posledním letošním newsletteru.

P.S. V případě zájmu o individuální konzultaci v oblasti e-learningu nás kontaktujte přes formulář. Naše metodička se s vámi domluví na podrobnostech.

Srdečně, 
Centrum informačních technologií FF MU

Seminář o zkušenostech s hybridní výukou

Získejte užitečné tipy od vyučujících, kteří již některé předměty učili nebo učí hybridně. Nově nabyté znalosti můžete aplikovat během své výuky a nebo se na tomto setkání blíže zeptat na zkušenosti či další příklady z praxe.

Číst více

Potřebujete fotografie svých zaměstnanců? Kontaktujte Videostudio CIT FF

Spustili jsme službu Pořizování portrétních fotografií zaměstnanců, jejímž účelem je nabídnout zaměstnancům FF MU možnost pořízení profesionálních fotografií, které lze následně využít například na webu pracoviště či konference nebo v jakýchkoli dalších materiálech.

Focení nabízíme výhradně zaměstnancům FF a je možné jej realizovat pouze v prostorách FF MU (interiér, exteriér nebo ve videostudiu).

Nechat se vyfotit

Prosíme o vypnutí projektorů před odchodem z učebny

Dovolujeme si touto cestou požádat vyučující, aby vždy po skončení výuky vypínali projektor v učebně pomocí tlačítka OFF na ovládacím panelu na katedře (v budovách K a L dálkovým ovladačem projektoru). V opačném případě zůstane projektor zapnutý, čímž nejen zbytečně spotřebovává energii, ale také se opotřebovává, což snižuje jeho životnost.

Děkujeme!

 

Tipy pro zkoušení online naleznete na webu Online výuka

Jestliže jste doposud studenty nezkoušeli online formou, doporučujeme k pročtení naši stránku na webu online výuka. Získáte zde základní informace o ověřování znalostí studentů. K dispozici zde je i několik návodů popisujících postupy při práci s vybranými nástroji.

Přejít na stránku

Nové weby o digitálních humanitních vědách

Koncem října jsme spustili dva nové weby o digitálních humanitních vědách, které nahrazují původní web LINDAT/CLARIAH-CZ. Důvodem této změny byla především různorodost obsahu – tematicky jsou weby sice propojeny, avšak jejich účel i zaměření jsou odlišné. Díky rozdělení budou tedy pro návštěvníky webu přehlednější.

Prvním webem je Digitalia MUNI ARTS, který představuje tuto stejnojmennou infrastrukturu. Její součástí jsou aktuálně Digitální knihovna Arna Nováka a Projektily. Další jsou v přípravě.

Druhý web se jmenuje Digital Humanities a slouží jako místo agregující informace o digitálních humanitních vědách na FF MU. Cílem je představit výzkumy probíhající v této oblasti, ale naleznete zde také katalog platforem, na nějž jste byli zvyklí z původního webu, a mnohem více.

Číst více

Aktualizovali jsme seznam doporučené techniky pro online výuku

Pokud uvažujete o nákupu nové techniky pro online výuku, doporučujeme nahlédnout do našeho článku, v němž popisujeme funkční a finančně dostupnou techniku. Stránku jsme aktualizovali, takže zmíněná zařízení by mělo být možné pořídit za uvedené ceny.

Číst více
 

Tipy pro práci s MS Teams

Kolegové z ÚVT vypracovali několik tipů, které se mohou být užitečné při hybridní výuce. Dozvíte se například o sdílení obsahu z kamery (např. když snímáte tabuli, dokument na papíře atp.), dále zde naleznete doporučení k vedení přednášek nebo k použití aplikací mimo tým.

Číst článek

Newsletter Oddělení výzkumu a vývoje

Pokud chcete zůstat v obraze v souvislosti s grantovými programy, přihlaste se k odběru newsletteru Oddělení výzkumu a vývoje. Mimo jiné si tak zajistíte pravidelný přísun informací o grantech, které mohou podpořit například výzkum využívající informační technologie (může se jednat i o tvorbu databáze nebo jinou práci s daty). Získáte ale taky přehled o workshopech nebo novinkách z oddělení (na čem se pracuje a co se připravuje).

K odběru newsletteru se přihlaste tlačítkem níže, případně můžete nahlédnout do archivu newsletteru.

Odebírat

Historie CIT – účast na stávce v roce 1989

V listopadu 1989 se Centrum informačních technologií (tehdy ještě pod názvem LVT, Laboratoř výpočetní techniky) zapojilo do stávky. V době, kdy byly kopírky ještě vzácností (na FF byla jen jedna), bylo nutné k rozmnožování materiálů použít více metod (mj. přepisování textů na psacích strojích). Měli jsme tehdy pouze dva zaměstnance, avšak na rozmnožování dokumentů se podílela i spousta studentů.

Na webu podrobněji popisujeme technické zázemí, které bylo tehdy k dispozici, včetně archivu zmíněných materiálů, jež se na LVT kopírovaly.

Číst více

Narazili jste na technický problém anebo potřebujete s něčím poradit? Požadavky na služby CIT zadávejte prosím přes web na adrese go.phil.muni.cz/pozadavek.

Odkaz  Odebírat newsletter Odkaz  Kontaktovat CIT

© 2024
Masarykova univerzita