Microsoft SharePoint


Sdílení SharePoint webu a O365 skupiny s externisty a anonymy

Typy sdílení

  • Sdílení s autentizovaným uživatelem
    • Přidání uživatele do O365 skupiny
    • Přidělení uživateli oprávnění pro přístup k SharePoint webu nebo jeho součásti
  • Sdílení s neautentizovaným uživatelem (anonymem)
    • Sdílení odkazu, se kterým může kdokoliv pracovat a dále jej libovolně šířit

Možnosti sdílení

Co vše lze sdílet?

  • O365 skupinu (autentizovaný přístup), kdy externista přidáním do O365 skupiny získává:
    • možnost konverzace se skupinou (prostřednictvím vlastního e-mailového rozhraní) bez přístupu ke konverzacím proběhlým před přidáním uživatele
    • přístup k OneNote
    • přístup k souborům
    • přístup k SharePoint webu skupiny
  • celý SharePoint web (autentizovaný přístup)
  • součásti SharePoint webu (autentizovaný nebo anonymní přístup)
    • položku knihovny
    • složku souborů
    • soubor

S kým lze sdílet?

  • s externím pracovníkem (uživatel bez o365 účtu na MU), který s MU dříve nespolupracoval
  • s externím pracovníkem, který již s MU dříve spolupracoval
  • s anonymem (neautentizovaný přístup)

Jaké je implicitní nastavení sdílení?

  • pro veřejnou o365 skupinu je sdílení s externím pracovníkem povolené
  • pro soukromou o365 skupinu a SharePoint web je povolené sdílení pouze s externím pracovníkem, který již s MU dříve spolupracoval

Jaké jsou další možnosti nastavení sdílení?

  • zakázané sdílení s externím pracovníkem
  • povolené sdílení s externím pracovníkem a anonymem

Jak lze nastavení sdílení změnit?

    • při zakládání SharePoint webu prostřednictvím formuláře
    • kontaktováním podpory uvedením adresy webu/skupiny, vlastníka a volbou nastavení

Časté dotazy

Poslal jsem pozvánku/link externistovi, kterému se po otevření odkazu zobrazí následující stránka. Jak postupovat dál?

Důvodem je přístup k položce pod účtem, na který nebyla pozvánka odeslána. Tato situace může nastat i v případě, kdy je uživatel v prohlížeči příhlášený k několika účtům Microsoft (Live ID, O365, Outlook apod.). Řešením je tedy odhlášení ze všech ostatních MS účtů, použití jiného prohlížeče nebo využití tzv. anonymního okna (Chrome, Firefox) / služby InPrivate (Internet Explorer) přístupných z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem na ikonu prohlížeče.

Jak zjistím, s kým je objekt sdílen? Jak mohu sdílení zrušit?

a) v moderním prostředí SharePoint:

Označte objekt, u kterého chcete sdílení zrušit. V panelu s detaily o objektu na pravé straně obrazovky zvolte Spravovat přístup. Zobrazí se informace o všech anonymních lincích, uživatelích a jejich přístupových právech. Nastavení sdílení lze změnit:

  • kliknutím na křížek vedle linku (deaktivace linku)
  • pomocí rozbalovací nabídky pod jménem uživatele

b) v klasickém prostředí SharePoint:

Označte objekt, u kterého chcete sdílení zrušit. V horním panelu zvolte Sdílet. Pod záložkou Získat odkaz lze spravovat existující linky. Pod záložkou Sdílí se s naleznete informace, s kým je objekt sdílen – další možnosti správy se nachází pod tlačítkem Upřesnit.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.